Repülés

A Rolls-Royce által gyártott Spirit of Innovation a világ leggyorsabb teljesen elektromos repülőgépe

A Rolls-Royce elkészítette a világ leggyorsabb teljesen elektromos repülőgépét. A Spirit of Innovation repülőgép 623 km/h-s végsebességet ért el egy kísérleti repülőgép-teszthelyen végzett tesztek során.

A rtepülő három különböző távon új világrekordot állított fel.

Az adatokat ellenőrzés céljából elküldték a Repülősport Világszövetségnek.

A tesztrepülésekre november 16-án került sor a Wiltshire állambeli Amesburyben található Boscombe Down-ban.

A végsebességet Phill O’Dell tesztpilóta, egyben a repülési műveletek igazgatója érte el.

„Ez pályafutásom csúcspontja, és hihetetlen eredmény az egész csapat számára” – mondta.

A Rolls-Royce szerint a Spirit of Innovation több mint 132 mérföld/órával (213,04 km/h-val) gyorsabb volt, mint a Siemens eAircraft hajtású Extra 330 LE Aerobatic repülőgépei által 2017-ben felállított korábbi rekord.

A Spirit of Innovation végsebessége 345,4 mph (555,9 km/h) volt 1,9 mérföldön (3 km) és 330 mph (532,1 km/h) 9,3 mérföld (15 km) alatt.

Az emelkedés során a leggyorsabb időt 60 másodperccel megjavította, a A Spirit of Innovation-nek 9842,52 lábra (3000 m) sikerült emelkedni 202 másodperces idővel.

A repülőgép 400 kW-os elektromos hajtásláncot használ, ami egy 535 LE-s szuperautónak felel meg.

A Roll-Royce mérnökei szerint, ez a repülőgép, a valaha repülésben összeszerelt legerősebb meghajtó akkumulátorral rendelkezik, amely 7500 telefon töltésére elegendő.

Warren East, a Rolls-Royce vezérigazgatója szerint, ez egy újabb mérföldkő, amely elősegíti, hogy a „jet zero” valósággá váljon.

„Támogatja azon törekvéseinket, hogy megvalósítsuk azokat a technológiai áttöréseket, amelyekre a társadalomnak szüksége van a légi, szárazföldi és tengeri közlekedés szén-dioxid-mentesítéséhez.”

A Rolls-Royce reméli, hogy a Fédération Aéronautique Internationale (FAI) a közeljövőben új világrekordként igazolja és hivatalosan is megerősíti az eredményeket.